Krijgertjes

Ik besef dat de titel van dit bericht een beetje denigrerend kan worden opgevat. Maar dat is zeker niet mijn bedoeling. Een van de leukste dingen van tuinieren vind ik het uitdelen, ruilen en krijgen van interessante planten. Ja ik ken de theorie dat je vooral geen planten moet accepteren die anderen je zomaar aanbieden: het zijn altijd notoire woekeraars. Soms zo erg, dat je de gever iets ergs zou willen aandoen als je er daarmee vanaf zou kunnen komen (van de planten dan). Dus je moet wel een beetje kritisch blijven en alleen dankbaar accepteren waarvan je weet dat je er blij van wordt.

Dankbaar ben ik voor de prachtige collectie pioenen die ik mocht uitgraven op De Pullenhof, de plek waar Matthé en ik tussen 1994 en 2019 hebben getuinierd. De pioenen verhuisden destijds al met ons mee van mijn ‘landje’ aan de rand van Utrecht. Ik denk dat ik ze zo’n 30 jaar geleden bij Peter Nijssen heb gekocht: ‘Empire State’, ‘Karl Rosenfeld’, ‘Koningin Wilhelmina’, ‘Lady Alexandra Duff’ en ‘Mme Calot’. In de loop van de tijd kwamen ze teveel in de schaduw van uitgroeiende bomen om nog goed te bloeien. En nu de nieuwe eigenaren het tuingedeelte waar ze staan, gaan veranderen, is er geen plek meer voor ze. Gelukkig heb ik een goed contact met Angèle en Hans, en ze gunden mij deze planten. En wat vind ik het leuk dat ze nu in Ternaard bij De Goudbek een plek krijgen. Met lekkere vruchtbare grond en meer licht. Ik hoop dat ze letterlijk gaan opbloeien hier.

Nog een goede tuinvriend is Fokke Zijlstra. We hadden al via FB contact voor we naar Friesland verhuisden en nu blijken we dicht bij elkaar te wonen. Hij belde vanmiddag: of we belangstelling hadden voor een partij Vinca major ‘Alba’. Nou, graag, die kunnen we hier als bodembedekker in de schaduw onder bomen en struiken goed gebruiken. Het is natuurlijk wel een flinke groeier (zie de paragraaf hierboven), dus wees niet verrast als ik binnenkort op deze plaats Vinca aanbiedt – gratis af te halen. Dat laatste is natuurlijk een grapje: Fokke dankjewel voor de mooie planten, we zijn er heel blij mee!

En we bleken niet de enige liefhebbers: een passerend echtpaar uit de buurt ging ook met een paar flinke pollen naar huis. We hielden natuurlijk netjes afstand tot elkaar bij de aanhanger, maar gezellig was het wel!