Lente in de boomgaard

Natuurlijk wachten we vol spanning de ontwikkelingen in de boomgaard af. Karakteristieke appel- en perenbomen zijn in maart geleverd en geplant door Wico Alkema. Daarmee herstellen we de oude luister van de boomgaard. De knoppen zwellen en wij kunnen haast niet wachten op de bloesemwolken .

Maar natuurlijk zijn het de pruimen die als altijd het eerst in bloei komen. Bescheiden, sneeuwwitte bloemen tegen een strakblauwe lucht, hoe meer lente kan het worden? De boom op de foto is waarschijnlijk een Wichter, een pruimensoort die oorspronkelijk vooral in de Friese Wouden werd geteeld. Ze lijkt wel wat op de mirabellen die je in Frankrijk kunt vinden.

Wichters rijpen eind augustus. Dat ze rijp zijn, zie je doordat er dan roodbruine puntjes op de groengele vruchten komen. De vruchten zijn sappig en zoet. Niet te lang wachten met plukken, want dan kunnen ze zuur worden.

Op een website over streekproducten uit de Friese Wouden las ik dat de Wichter traditioneel van generatie op generatie wordt verspreid door wortelopslag af te steken. De Wichter wordt dus niet geënt, in tegenstelling tot vrijwel alle fruitrassen.

Er zijn diverse variëteiten. Fruitkenner Jan de Boer uit Boelenslaan onderscheidt onder meer het Harkemaster en het Jistrumer type.