Vroeger

Zo zag onze voortuin er decennia geleden uit. Ik denk dat dit een foto uit de jaren vijftig/zestig is, maar zeker weten doe ik dat niet. De inrit zit nog op dezelfde plek, maar helaas zijn de prachtige bomen sinds die tijd gesneuveld (een enorme iep en zo te zien vooraan een rode beuk). Het statige buurhuis is vervangen door een moderner pand en de sloot is gedempt.

In januari beginnen we met de uitvoering van het tuinontwerp dat Carrie Preston met en voor ons heeft gemaakt. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is het terugbrengen van de vroegere sfeer met bomen die (als wij allang dood zijn) nét zo monumentaal zullen worden als de prachtexemplaren op de foto hierboven. Daarbij maken we wel gebruik van een eigentijds assortiment en is er (veel) meer ruimte voor struiken, vaste planten en bollen zodat wij onze liefde voor tuinieren volop kunnen uitleven. De wat kale aanblik die het huis nu biedt, is dus binnenkort voorbij!

Het beeld in de voortuin is speciaal ontworpen voor deze plek door Ids Willemsma, in opdracht van Henk en Anneke Bos die hier woonden in de jaren ’90 van de twintigste eeuw . Door het wegvallen van de grote bomen, detoneert het in de huidige tuin. We hebben overwogen er een nieuwe plek voor te (laten) zoeken in Ternaard of elders in de omgeving, waar het beter tot zijn recht komt. Uiteindelijk hebben we toch besloten het op de huidige plek te handhaven, juist omdat het voor hier is gemaakt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook de kosten van een verplaatsing hoog zijn. En wij stoppen dat geld liever in nieuwe beplanting! In het ontwerp van Carrie is er dus rekening mee gehouden en we hopen met de aanplant van nieuwe bomen uiteindelijk de balans weer terug te brengen in de tuin.