GEBRONSDE BEAUTY

Bupleurum longifolium ‘Bronze form’ is een warm-oranjebruine vorm van de gewone Goudscherm. Het zijn onopvallende, ranke planten die maar een kant op groeien: recht omhoog! De bladeren zitten dicht langs de stengel en hebben de vorm van de peddels die je bij een opblaasboot krijgt.

De bloemen hebben wel wat weg van een uit elkaar gevallen Astrantia of een kleine Euphorbia. Ze combineren moeiteloos met werkelijk alles en ze weven zich schijnbaar achteloos tussen de beplanting. Enige voorwaarde voor succes lijkt een zonnige standplaats.

Ik vind vooral het samenspel met donkerblauw, hardroze en donkerrood mooi. Dat komt denk ik omdat in het hart van de bloemen wat aubergine zit.

Bronze form’ voelt zich thuis in de voortuin en begint zich nu in het derde jaar voorzichtig uit zaaien. Dat vermeerderen mag wel wat sneller van mij, dus ik heb mij voorgenomen dit jaar het heft in eigen handen te nemen. Zodra het zaad begint te rijpen, oogst ik het en dan moet het – net als dat van alle schermbloemigen – direct worden gezaaid. In het najaar kunnen de jonge planten dan de border in.

Overigens: een betere ode dan die van Dan Pearson in zijn online magazine ‘DigDelve’ aan deze plant is niet denkbaar. Lezen dat artikel en meteen een (gratis) abonnement nemen op de wekelijkse berichten!