Stumpery

Afgelopen najaar moesten we een paar oude, zieke bomen laten vellen. Heel jammer en we wilden de prachtige houtblokken niet verzagen voor in de haard. Het idee van een ‘stumpery’ sprak ons wel aan. Een stumpery is net zoiets als een rotstuin, maar dan aangelegd met hout. De stumpery ontstond in Engeland onder invloed van de Romantiek, een stroming die de natuur verheerlijkte. In de tweede helft van de negentiende eeuw werd het een rage. Precies de periode, waarin ons huis werd gebouwd.

Tegelijkertijd werden varens razend populair als tuinplanten en er werden veel nieuwe soorten in het Westen geïntroduceerd. Tussen de boomstronken in de stumpery voelen deze schaduwplanten zich uitstekend thuis.

Ons huis is gebouwd in 1868, toen de populariteit van stumpery en varens op een hoogtepunt was. Ik vermoed, dat de dominee die hier zijn intrek nam, ook wel wat van die noviteiten in de tuin had. En wij houden ook erg van varens. Aan de slag dus, met dat hout!

Bij Kwekerij Aan de Dijk vonden we precies wat we zochten: een mooie voorbeeldtuin waarin hout op allerlei manieren is verwerkt met een prachtige natuurlijke uitstraling. En een geweldig assortiment varens en andere schaduwminnaars. In samenwerking van Jan Dijkstra legden we dit voorjaar aan weerszijden van de kas onze houtblokken, en begonnen met planten. Van tuinvrienden krijgen we regelmatig wat leuks ‘voor erbij’ en we sloegen ook onze slag bij varenspecialist Wouter van Driel en primulakwekerij Barnhaven. Wat het hout betreft vind ik ook nog wel eens wat moois op het Wad. En ik kon het natuurlijk niet laten onlangs wat cyclaampjes mee te nemen bij De Kleine Plantage.

Niet alles wat we hebben geplant slaat goed aan. Sommige planten zijn aan de vraatzucht van slakken ten prooi gevallen. En met vakantie gaan in een droge periode was ook niet een goed idee. Maar: het meeste doet het en we zien al een beetje voor ons hoe het over een, twee jaar zal zijn, als alles de hoogte en de breedte in gaat.

Voor komend voorjaar heeft Matthé afgelopen week 1000 sneeuwklokjes geplant. Met de Corydalis de we dit voorjaar van vrienden kregen wordt ook dit stuk tuin vanaf het vroege voorjaar een feest voor het oog.