Renovatie: dag 9-12

Week 3 alweer van de renovatie. Deze staat in het teken van de bomen. De bomen komen! Eerst is daar op maandag de enorme vrachtwagen van Ebben uit Cuijck. Het schemert nog als Cor komt voorrijden. Hij is om 5 uur vanmorgen al vertrokken. Voorzichtig wordt de lading uitgeladen.

Maandagavond is Carrie Preston al gekomen, zodat we dinsdagochtend meteen aan de slag kunnen om de precieze positioning van de bomen te bepalen. De middag gebruiken we om verder te brainstormen over het beplantingsplan. Het beeld dat ons inspireert is dat van eb op het Wad bij zonsondergang. Denk aan een mooie wolkenlucht die zich weerspiegelt in zee, het spel van licht en donker, modder en water en een feest van kleur.

Aan het eind van de middag arriveert de volgende vracht. Deze komt van Wico Alkema (www.oudefruitbomen.nl). Een enorme oplegger brengt de fruitbomen die achter het huis de boomgaard vormen.

Ondertussen wordt er aan de bestrating gewerkt. Matthé en ik helpen mee. Heerlijk dat veel stenen door onze handen gaan voor ze worden gelegd. Zo wordt de tuin echt ‘van ons’.

Vrijdag verplaatsten de werkzaamheden zich naar de achtertuin. Het prieel wordt verplaatst. Volgende week krijgt het zijn definitieve plek. Een verstopt, mysterieus, ‘geheim’ plekje gaat het worden. Ik ben blij dat het zo’n fijne plek krijgt en dat we nog kunnen genieten van dit bouwsel, dat voor zover wij weten nog uit de tijd van het ontwerp van Gerrit Vlaskamp (1868) stamt.

Om bijvoorbeeld een zichtas vrij te maken, worden er ook bomen en struiken verplant. Zo krijgt een grote ribes een plek waar hij beter tot zijn recht komt. Een mooie hulst gaat meer de hoek van de tuin in, om privacy te geven. Ik liep zaterdag een wandeling bij Nijeberkoop met een vriendin en was blij te zien dat in de bossen daar, hulst veelvuldig voorkomt in de onderbegroeiing (zie grote foto). Ook nemen Wico Alkema en ik de positionering van de fruitbomen nog een keertje door. We streven naar mooie groepen appels, peren en pruimen. Het is nog een heel gepuzzel, maar aan het eind van de middag zijn we eruit en gaat de eerste boom de grond in.