Johannes Bosgra

Vanmiddag woonde ik de opening bij van de foto-expositie van de Friese fotograaf Johannes Bosgra. Hij exposeert zijn werk tot en met 5 januari 2020 in de Schierstins in Veenwouden (FR).

Johannes is een nazaat van de boomkwekers Bosgra, die eind negentiende eeuw o.a. de tuinontwerper Roodbaard en ook Gerrit Vlaskamp van hun ‘groen’ voorzagen. Dat we nu, 150 jaar later, weten wat er in de tuinen allemaal werd aangeplant, is te danken aan de zorgvuldige administratie van Bosgra. Zo weten we ook wat er ooit is aangeplant in onze tuin in Ternaard.

De serie ‘Trees’ in de expositie is geïnspireerd op de Bosgra-bomen die in hun monumentale schoonheid nog steeds in vele tuinen in Noord-Nederland zijn te vinden. Maar gezien hun leeftijd verdwijnen zij langzaam uit het landschap. Dat is ook in onze tuin terug te zien. Van de lange lijst van Bosgra uit 1868 zijn alleen nog een paar schitterende fruitbomen over en natuurlijk onze Goudes. De conditie van de bomen baart ons zorgen: verwaarlozing en in onze ogen ondeskundige snoei hebben de bomen geen goed gedaan. Met name onze Goudes, die hoog boven de pastorie uittorent, is er slecht aan toe. We hopen hem nog een tijdje voor onze tuin te behouden, want o, o, wat is hij mooi! Ook in het donker!

Onze Goudes, opmaak in cyaanblauw naar Johannes Bosgra