Herfstpaardenkastanje

Echt een woord waarmee je bij Scrabble drie keer woordwaarde kunt scoren!

Aesculus parviflora is een struikvariant van de bekende kastanjeboom. Je ziet het meteen aan de bladeren. En ook de bloeiwijze, met die markante bloemkaarsen, is heel herkenbaar. In tegenstelling tot zijn grote broer, bloeit de struik in de zomer. Waarom de Nederlandse naam dan Herfstpaardenkastanje is? Geen idee.

Ik heb dit altijd al een prachtige struik gevonden, waarvan ik niet begrijp dat hij niet vaker wordt aangeplant. In Schalkwijk vond ik hem niet passen in de omgeving en de sfeer van de tuin. Maar het statige huis in Ternaard met aan de overkant van de straat een monumentale paardenkastanje riep bij mij direct het verlangen op deze struiken aan te planten. Carrie heeft ze toegepast om de entree te markeren. Op termijn vormen ze rondom onze voortuin met de rozemarijnwilgen, spirea en vlier de ‘Hollandse wolkenluchten’ die we hier aan de kust zo prachtig meemaken.

De bloemen vallen enorm in de smaak bij hommels en bijen, ze klauwen zich door de meeldraden omhoog op zoek naar nectar. In het najaar draagt de struik kleine kastanjes en als het goed is volgt er ook een prachtige herfstkleur voor het blad afvalt.