Corydalis

Corydalis temulifolia ‘Chocalate Stars’


In de voortuin staan drie soorten Corydalis:

Corydalis temulifolia Chocolate Stars‘. Een hoge plant met vlezige stengels. Prachtig donker loof in het voorjaar, dat goed past bij de andere ‘modderige’ bladtinten in de voortuin. Heel fijn, we hebben nu eenmaal ‘zonsondergang aan het wad bij eb’ als uitgangspunt genomen voor de beplanting. De planten lijden wel wat onder late nachtvorst en soms ook de harde wind, maar over het algemeen houden ze goed stand. En waait er eens wat kapot, dan groeit er snel weer wat nieuws aan. En wat een prachtige, porseleinen bloemen!

Corydalis ‘Korn’s Purple’ (op de achtergrond ‘Chocalate Stars’)


Corydalis ‘Korn’s Purple’. Dikke trossen donkerblauwpaarse bloemen aan heel zachtrode stengels met een heel fijn, heldergroen blad. Het ziet er allemaal wat broos uit, maar de planten houden zich goed in de voortuin. Ook de droge zomer van 2021 hebben ze goed doorstaan. De plant is een zaailing uit de tuin van Peter Korn in Zweden, waarschijnlijk een kruising tussen Corydalis flexuosa, eleta en capitata.

Corydalis solida ‘Beth Evans’. Op papier denk ik de gemakkelijkste van de drie. Zou het goed moeten doen onder vaste planten en daar vroeg kleur moeten brengen (hardroze). Najaar 2020 aangeplant en dit jaar nog niks van gezien. Ik herken dat van onze vorige tuin, waar ze ook een paar jaar nodig hadden om op gang te komen. Daarna waren ze niet meer te houden! We wachten dus rustig af tot volgend jaar.