Maria Savoskula heeft niet alleen de voortuin gefotografeerd. Ook van de achtertuin heeft ze mooie opnames gemaakt, die ik jullie niet wil onthouden.
Maandelijks archief: mei 2024
DE BLIK VAN EEN ANDER (1)
Maria Savoskula was afgelopen week bij ons bezoek. En ze heeft werkelijke prachtige foto’s gemaakt van onze tuin. Leuk om die hier te delen! Hierbij de serie die ze van de voortuin maakte. Ik vind het ook heel interessant om te zien hoe iemand anders dan ikzelf naar onze tuin kijkt en die vastlegt. Genieten!
DE GLADIOLEN
De voortuin – Gladiolus byzantinus communis ssp. byzantinus (True Species) zijn op hun mooist nu. Ik kreeg ooit een paar bollen van een collega, die ze weer van Christopher Lloyd had van Great Dixter House and Gardens. Het worden er elk jaar meer!
Met eigen ogen zien? Zondag 26 mei zijn we open van 10-17 uur. Toegang gratis.
IRISSEN
De slakken hebben niet alle irissen opgepeuzeld gelukkig. Met het prachtige weer van de afgelopen dagen gaat het hard met de bloemen. Prachtig zijn ze, allemaal afkomstig van Kwekerij Joosten. Verbascum ‘Southern Charm’ zag ik deze week op FB voorbij komen en ja, Kwekerij Kabbes had ze nog staan. Die vullen mooi het gat op dat is ontstaan door het wegblijven van de Delphiniums.
Hopelijk zijn dit wel blijvertjes!
EERSTE LENTE
De maanlichtborders in hun eerste lente. Witte camassia, gebroken hartje en wisteria in bloei. Ranunculus aconitifolius ‘Flore Pleno’ doet het heel goed in droge schaduw.
DE LAATSTE TULPEN
Tulipa sprengeri in de voortuin. De allerlaatste tulpen van het seizoen. Een duur grapje dit tulpje, maar onweerstaanbaar: die kleur, die licht gekrulde kroonbladeren, alsof ze een binnenpretje hebben!
Vijf jaar geleden heb ik een paar bolletjes gekocht (bij De Warande) in de hoop dat ze het naar de zin zouden hebben. Ze willen graag een droge plek met wat schaduw, eventueel in de ochtend of de middag een beetje zon. Niet te warm. Nu krijgt onze voortuin heel veel zon, maar ze staan tussen hogere beplanting en dat werkt goed. Want: ze vermeerderen zich! Na de bloei laat ik het zaad rijpen, met een beetje geluk zaaien ze zich uit. Wel even geduld voor ze gaan bloeien, maar dat heb ik er graag voor over.
26 MEI OPEN TUIN
FryslĆ¢n iepenet syn tĆŗnen 2024: vijf weekenden lang openen deze zomer tuinliefhebbers hun hek voor belangstellenden. Dit jaar zijn er 46 deelnemers, waaronder opnieuw De Goudbek. Het eerste weekend is 25/26 mei a.s. Let op: wij zijn alleen op 26 mei geopend!
Een brochure met een totaaloverzicht van de deelnemende tuinen kunt u hier downloaden.
Check tevoren de openingstijden: niet alle tuinen doen alle dagen mee!
TOEVAL
Toeval moet je vooral toelaten in je tuin. De natuur combineert er dan op los, met vaak verrassende resultaten. Beter dan je zelf had kunnen bedenken. Deze bijvoorbeeld! EĆ©n van de ouders van deze akeleien is ongetwijfeld ‘Ruby Port’, maar de bloei is geslotener (met echt ‘bonnets’). En ze zijn minder rood, maar een prachtig bezonken roze. Mooie combi met Euphorbia characias ‘Glacier Blue’.
VOORBIJ
O jee, de Judaspenning en de boompioenen zijn al weer bijna uitgebloeid. Wat gaat het hard, het is bijna niet bij te benen. Maar wat een feest, al die kleuren!
WENNEN
De voortuin is nu helemaal zoals ik mij die bij de aanleg had voorgesteld. GeĆÆnspireerd op het Wad bij zonsondergang: veel donkere, ‘modderige’ tonen afgewisseld met felle tinten oranje, roze, paars en wat blauw, tussen wolken Anthriscus āRavenswingā.
Een paar observaties: lieveling Aquilegia ‘Black Barlow’ zaait zich geweldig uit, terwijl ‘Ruby Port’ na vier jaar zo goed als verdwenen is. De helderblauwe is ervoor in de plaats gekomen. Wel mooi, maar ik ga ze er hier toch uithalen – ‘voor’ wil ik niet teveel blauw.
Toch raar hoe het loopt: ‘Black Barlow’ is uit de achtertuin na Ć©Ć©n jaar verdwenen, daar staat nu alleen nog maar de blauwe. Die had ik daar ook niet gepland/t, maar misstaat er niet. ‘Black Barlow’ kan ik wel vanuit de voortuin in de borders achter het huis zaaien, later dit jaar.
En dan die enorme boompioenen, sommige zijn zo groot als een soepbord! Ook hier een verrassing: er zit opeens een witte tussen. Die gaat komend najaar naar een andere plek.
Ik moet er nog erg aan wennen om in mijn eentje te genieten van al dit moois en beslissingen als hierboven in mijn eentje te nemen. Bijna 40 jaar heb ik met MatthĆ© getuinierd en het zit zĆ³ in mijn systeem om samen op trekken: ‘Heb je gezien dat …’, ‘Ik vind dat dit hier weg moet, mee eens?’ of om simpelweg te verzuchten: ‘Wat is het toch mooi hĆØ?’