Bij een bezoek aan Kwekerij Pieters Planten in Wezep ging onlangs een lang vervulde wens in vervulling: ik kreeg een Paeonia delavayi mee. Nu, een paar weken later, staat de plant in knop en kijk ik reikhalzend uit naar de dieprode bloemen. Ook als de plant niet in bloei staat is het zonder meer een beauty overigens: wat een schitterend blad!
Paeonia delavayi is een boompioen. Geen vaste plant, maar een struik, die van nature voorkomt in Tibet en China (Sichuan en Yunnan). Hij is vernoemd naar Père Jean Marie Delavay, die zijn werk als missionaris combineerde met een grote botanische interesse en kennis en de reislust van een ontdekkingsreiziger. Hij ontdekte de plant in de 19e eeuw.
Deze pioen is als een toverbal: de variëteit in bloemkleuren is enorm. Hij is er niet alleen in het donkerrood (mijn voorkeur) maar er zijn ook planten met felgele, bruine of bijna witte bloemen. Ook de hoogteverschillen zijn groot: van amper 80 cm tot bijna 2 meter, en alles wat daartussen zit komt voor. Tot voor kort werden alle kleuren apart benoemd, maar tegenwoordig worden ze allemaal op een hoop gegooid onder de naam ‘Paeonia delavay complex.‘ Wel zo eenvoudig, maar lastig als je een bepaalde kleur zoekt!