DRAADHIPPELDAG 2024

Gisterochtend was het wat nevelig en de hele tuin hing vol met spinnenwebben en lange draden van plant naar plant. Na tien stappen in de tuin had ik twee vette kruisspinnen in mijn haar! En ik was niet de enige die ‘viel’ over de spinnen. Marianne Fry stuurde mij er zelfs een bericht over: ‘Helma, Draadhippeldag!’

Bij deze: ik roep 9 september uit tot ‘Draadhippeldag 2024’. Met deze dag markeer ik al een aantal jaren het begin van de herfst.

Geïnspireerd door Henk Gerritsen (in zijn boek ‘Buiten is het groen‘) gedenk ik hiermee Marten Toonder, woordkunstenaar en tekenwonder: ‘Het was pas herfst geworden, maar de bomen waren al kaal; vol schimmel en draadhippel.’ Het citaat komt uit het verhaal ‘Tom Poes en het Bommel-verschiet’, dat in 1984-1985 voor het eerst verscheen in NRC-Handelsblad.

Nog niet zo lang geleden kwam het boek ‘Broddelboleten en Trulzwammen – Paddestoelen in de Bommelverhalen’ uit, geschreven door Klaas Driebergen en Machiel Noordeloos. Voer voor Bommelliefhebbers! Ik leerde eruit dat de Draadhippel niets met spinnen te maken heeft, maar dat het hier een schimmel betreft die de natuur ‘naar de verturving’ helpt.

Gerritsen zat er destijds dus naast met zijn interpretatie en ik nu ook al jaren, maar wat geeft dat? Het werk van Toonder, zowel zijn tekeningen als zijn teksten, prikkelt bij de lezer de fantasie, en wat is er heerlijker dan dat bij het lezen van een boek?

P.S. Hebben jullie dit jaar ook zoveel kruisspinnen?

#draadhippel #draadhippeldag #MartenToonder #olievierbbommel