Heel veel libelles in de tuin deze zomer. Ze gebruiken de ijzeren bogen in de wisterialaan en van de alkoof als uitzichtpunt en om lekker op te warmen. Hoog boven alles uit kunnen ze hun prooi beloeren. Als ze even landen in de border kan ik ze goed fotograferen.
Maandelijks archief: september 2024
DRAADHIPPELDAG 2024
Gisterochtend was het wat nevelig en de hele tuin hing vol met spinnenwebben en lange draden van plant naar plant. Na tien stappen in de tuin had ik twee vette kruisspinnen in mijn haar! En ik was niet de enige die ‘viel’ over de spinnen. Marianne Fry stuurde mij er zelfs een bericht over: ‘Helma, Draadhippeldag!’
Bij deze: ik roep 9 september uit tot ‘Draadhippeldag 2024’. Met deze dag markeer ik al een aantal jaren het begin van de herfst.
Geïnspireerd door Henk Gerritsen (in zijn boek ‘Buiten is het groen‘) gedenk ik hiermee Marten Toonder, woordkunstenaar en tekenwonder: ‘Het was pas herfst geworden, maar de bomen waren al kaal; vol schimmel en draadhippel.’ Het citaat komt uit het verhaal ‘Tom Poes en het Bommel-verschiet’, dat in 1984-1985 voor het eerst verscheen in NRC-Handelsblad.
Nog niet zo lang geleden kwam het boek ‘Broddelboleten en Trulzwammen – Paddestoelen in de Bommelverhalen’ uit, geschreven door Klaas Driebergen en Machiel Noordeloos. Voer voor Bommelliefhebbers! Ik leerde eruit dat de Draadhippel niets met spinnen te maken heeft, maar dat het hier een schimmel betreft die de natuur ‘naar de verturving’ helpt.
Gerritsen zat er destijds dus naast met zijn interpretatie en ik nu ook al jaren, maar wat geeft dat? Het werk van Toonder, zowel zijn tekeningen als zijn teksten, prikkelt bij de lezer de fantasie, en wat is er heerlijker dan dat bij het lezen van een boek?
P.S. Hebben jullie dit jaar ook zoveel kruisspinnen?
#draadhippel #draadhippeldag #MartenToonder #olievierbbommel
DE LAATSTE MOOIE DAG
There’s something there
Amongst the fallen fruit and flowers, won’t rest
Only minutes, only hours, unless
Now the morning breaks in showers, I guess
We’ll remember this all of our lives
On the last good day of the year
On the last good day of the year
On the last good day of the year
On the last good day
(Cousteau, The last good day of the year)
STOOFPEREN
We hebben dit jaar een ongelofelijke fruitoogst. De takken van onze appel-, pruimen- en perenbomen bezwijken bijna onder het gewicht van (vaak ook nog eens) enorme vruchten. Tijd om te plukken en er lekkers mee te maken.
Stoofpeer ‘Saint Remy’ komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het is een gezonde groeier en hij geeft veel vrucht. De peren zijn lekker bolrond, hebben een rode blos en het vruchtvlees is wit, korrelig en hard. De vruchten zijn gemakkelijk te schillen.
‘Saint Remy’ is licht zoet van smaak en kookt wat minder rood van zichzelf dan bijvoorbeeld ‘Gieser Wildeman’. Om de beste smaak uit deze peer te halen voeg je bij het koken dan ook wat suiker toe. Mooi rood wordt hij als je rode wijn, port en/of crème de cassis meekookt, wat de smaak natuurlijk ook ten goede komt!
Het recept dat ik vandaag maakte was met citroen en sinaasappel. Omdat ik geen crème de cassis in huis had, verving ik die door Grand Marnier (een likeur op basis van cognac en sinaasappel). Het resultaat mag er zijn!
Ook maken, het recept vind je hier: https://degoudbek.nl/…/2024/09/Recept-stoofperen.pdf
OPGEFRIST
Na een natte nacht kwam gisterochtend vroeg de zon door. De tuin was heerlijk opgefrist. In de maanlichtborder overheersen witte en zachtgele kleuren. Vorig jaar november geplant, komen de anemonen en de hibiscus dit jaar voor het eerst in bloei.