HOOGTEPUNT

De voortuin – letterlijk op het hoogtepunt: ik denk niet dat de Sanguisorba nog hoger zullen worden. En ja, ze hebben zich teveel uitgezaaid, ze zijn te groot, te hoog en met te veel, maar ik vind het ook wel heerlijk, die volle boel. Als je het pad tussen de borders door loopt, verdwijn je gewoon in de beplanting, het gonst om je heen van de insecten en ik geniet!

Nieuw is Heliopsis ‘Bleeding hearts’, en wat een aanwinst. Prachtig donker blad en donkere stengels, bloemen die verbloeien van rood naar brons. Een goede troost voor mijn bloedend hart omdat de Dahlia’s het hier laten afweten. Komt uit de kwekerij van Brian en Meerim Kabbes. Morgen al weer voor het laatst dit jaar open en dan gesloten tot april volgend jaar!

#nieuwestinzentuin #studiotoop #opentuinfriesland #nazomerbloei #Heliopsis

LATE GLADIOLEN

De zeevonk-borders in het vroege ochtendlicht. De Abessijnse gladiolen (Gladiolus murielae) was ik vergeten te planten: begin juli vond ik een doos met de bollen achterin de schuur. Nou ja, toch maar proberen: ze hebben er nog nooit zo mooi bij gestaan! De tuin begint al echt herfstig te worden en dan zijn deze bloemen net wat je nodig hebt.

#nieuwestinzentuin #studiotoop #opentuinfriesland

ZO 25 AUG TUIN OPEN

De achtertuin (zeevonk-borders) aan het eind van de dag. Nog lekker een zonnetje en rustig weer. Deze borders zijn in hun tweede zomer en wow, wat doet de Selinum het prachtig!

Vannacht een omslag in het weer: het is vandaag maar een natte boel en er staat een stevige wind. Even nagenieten dus met de foto’s! Enne: we staan niet in de gids van Fryslân iepenet syn túnen 2024, maar wil je de tuin zien voordat de herfst echt invalt: we zijn extra open zondag a.s. (25 augustus) van 12.00-17.00 uur.

#nieuwestinzentuin #studiotoop #opentuinfriesland #fryslaniepenetsyntunen

ZOMERS

Het is volop zomer, ook in onze warme border ‘Ode aan Vlaskamp’, zo genoemd omdat hij het contrast groen/rood veelvuldig toepaste in zijn tuinen. Wij doen er ook lekker wat stevig geel tussen. Planten o.a. Persicaria amplexicaulis ´Blackfield’, Heucherella ‘Sweet Tea’, Begonia grandis, Geum ´Tequila Sunrise’ en Rudbeckia fulgida var. deamii.

#nieuwestinzentuin #studiotoop #opentuinfriesland

NACHTVLINDER

Salvia ‘Nachtvlinder’ in de zeevonkborders. Deze planten hebben een kletsnatte winter en lente doorstaan. Ze dijen in hun tweede jaar goed uit en bloeien nu fantastisch. ‘Nachtvlinder‘ is een selectie van De Hessenhof en wat hebben ze daar een toepasselijke naam bedacht: de bloemen dwarrelen heerlijk overal tussendoor.

#nieuwestinzentuin #opentuinfriesland #studiotoop